Hemligheten med hårolja

Hårolja kommer alltid att associeras med hårvård. Det vet alla hårfantaster, frisörer, asiatiska kvinnor, och alla andra som bryr sig om hårvård och trender.

Om hårets skönhet, hälsa och skick är viktigt för dig bör du definitivt läsa mer om oljebehandlingar och dess hemligheter.

Du kommer bli förvånad. Behandlingen är enkel och mångsidig. När du tagit del av den viktigaste informationen kommer du bara ha en fråga kvar: hur skulle man kunna leva utan dem?

olejowanie-kompendium-wiedzy

Oljebehandling – vad är det?

Det är en mycket enkel behandling. Man applicerar en kosmetisk eller naturlig olja i håret. Oljorna fungerar som masker, balsam, vårdande medel, eller serum för kluvna toppar. De kan även vara i form av en sprej.

Oljebehandling erbjuder fler fördelar än balsam och masker eftersom naturliga oljor är det bästa och mest effektiva “verktyget” för att reparera hår från insidan. De är de enda produkterna som kan reparera både håret och dess rötter från djupet, och dessutom vårdas hårbotten. detta gör att håret blir friskt och starkt. Behandlingen är enkel nog att göra själv på hemmaplan, så du slipper gå till salongen.

Oljebehandling är alltså en mycket enkel metod för att föryngra, vårda och skydda håret mot skador. Behandlingen tämjer och stylar håret, gör det glansigare, och ger det en vacker färg. Oljorna bekämpar mjäll, håravfall, och andra irriterande sjukdomar eller tillstånd.

Det finns gott om naturliga oljor. Kan man välja vilken som helst, och spelar priset någon roll?

Finns det flera sorters oljor? Vilka passar hårbehandlingar?

Det bästa sättet att dela upp oljor är i enlighet med deras fettsyror. Dessa syror ansvarar för att reparera, vårda och skydda håret. De innehåller kraftfulla vitaminer och mineraler, vilka är viktiga för att håret ska växa sig friskt och vackert. De vårdar, föryngrar, och motverkar åldrande.

Vi måste komma ihåg att vissa fettsyror passar vissa sorters hår. Oljor har olika stora partiklar, och dessa tränger in i håret. Eftersom håret kan ha olika skick behöver det specifika sorters partiklar. Man brukar dela upp fettsyror i följande:

 •  MÄTTADE fettsyror har små partiklar och tränger enkelt in i håret. Dessa partiklar finns bland annat i laurinsyra, myristinsyra, stearinsyra och palmitinsyra. Mättade fettsyror är vanligt förekommande i kokosolja, babassuolja och palmolja. Den här sortens oljor passar tjockt, tungt och friskt hår som behöver skyddas.
 • FLEROMÄTTADE fettsyror har mellanstora partiklar, och i den här gruppen hittar vi bland annat omega 7 och 9. Fleromättade fettsyror passar de flesta sorters hår – skadat men ändå friskt hår, som behöver skyddas och repareras. Fleromättade syror finns bland annat i mandelolja, macadamiaolja, sesamola, kameliaolja, moringa, buriti och aprikosolja.
 • ENKELOMÄTTADE fettsyror har stora partiklar och kan reparera mycket torrt och skadat hår. Många av partiklarna tränger inte in i håret. Deras främsta uppgift är att skydda håret på utsidan och reparera det från insidan. I den här gruppen hittar vi omega 3 och 6. Oljor med enkelomättade fettsyror är bland annat druvkärnolja, solrosolja, linfröolja, pumpafröolja, svartkumminolja, majsolja, safflorolja och passionsfruktsolja.

Vilken olja som passar dig beror på hårets sort och skick. En bra olja reparerar och skyddar håret, samt motverkar sjukdomar och imperfektioner i både håret och hårbotten. Den verkar från rötterna till topparna.

Det finns flera sätt att utföra oljebehandlingar, så du kan säkerligen hitta ett som passar just dig. Här är några av de viktigaste:

 1. Oljebehandling i vått hår. Det här är en av de mest populära metoderna, och kan utföras i fuktigt hår innan hårtvätt. Applicera oljan i hårbotten och i hela håret. Vänta 15 – 30 minuter och tvätta sedan håret med schampo. Du kan även applicera oljan i rent hår. Torka det varsamt med en handduk och fördela oljan i håret, men undvik hårbotten. Ett par droppar räcker gott och väl (max 5 ml – en tesked).
 2. Oljebehandling i vått hår. Att applicera oljan i torrt hår innan hårtvätt är en mycket bekväm metod. Gnid in oljan i hårbotten och låt den sitta i under en halvtimme, eller ännu hellre under hela natten. På så sätt får oljan gott om tid att reparera eventuella skador i håret och hårbotten. Tvätta sedan ur det när morgonen kommer.
  Oljebehandling i vått hår kan ersätta ett balsam. Börja i mitten av håret, och skölj inte ur oljan direkt. Oljan fungerar som ett serum och gör håret glansigare och mer lätthanterligt. Om du har mycket torrt hår kan du använda oljan som ett serum för skadade toppar – applicera i så fall 2 – 3 droppar flera gånger om dagen.
 3. Olja i kombination med andra produkter. Du kan tillsätta ett par droppar i en mask eller i ett balsam för att förstärka produktens effekter. Om du tillsätter oljan i en sprej får du en oljigare sprej som kan användas flera gånger om dagen. Du kan enkelt göra en sprej på egen hand genom att spä ut en kosmetisk olja med ett extrakt av bryggda örter, aloejuice eller citronjuice och lite vatten.
 4. Oljebehandling i en skål. Det här är en snabb metod som reparerar håret på djupet och vårdar hårbotten. Den fungerar som ett slags vaccin för håret. Blanda en kosmetisk olja med vatten eller örter (t.ex. nässlor, kamomill, ärtväxter eller lime). Använd 5 ml olja i en liter vatten. Blandningen kan med fördel berikas med en tesked honung, aloejuice eller citronjuice.
  Häll blandningen i en stor skål och doppa håret i det för att blöta det helt. Massera skonsamt hårbotten för att låta de viktiga ämnena tränga in i hårbotten. Behandlingen tar 5 – 10 minuter, och sedan kan du tvätta bort blandningen med ett skonsamt schampo.

Oljebehandlingar kan utföras under dagen, och tar i sådana fall inte lika lång tid. Applicera oljan i torrt eller fuktigt hår och låt den sitta i under en timme eller två. Du kan också använda oljan som ett serum och gnida in den i håret eller topparna när det behövs. Det här är ett perfekt alternativ för den upptagna kvinnan som har ont om tid – du kan till och med applicera serumet under lunchrasten eller på väg till jobbet.

En annan teknik går ut på att du låter oljan sitta kvar under hela natten. Applicera oljan i torrt hår och hårbotten, vira en handduk kring huvudet, och gå och lägg dig. Tvätta ur oljan på morgonen.

Apropå hårtvätt
Det finns inte så mycket information om hur man tvättar bort oljor och vilka produkter man ska använda, trots att det är så viktigt. Oljan främjar ju hårbotten och dess processer, så det är dumt att använda ett schampo fullt av kemikalier och därmed omintetgöra oljans jobb. SLS och SLES är starka ämnen som ofta återfinns i kosmetiska produkter. De har en behaglig doft och konsistens, och ger det lödder vi är vana vid, men de är inte bra för oss. Försök välja skonsamma, naturliga schampon och balsam som inte innehåller dessa ämnen. Om du applicerar olja i hårbotten behöver du tvätta bort den efter en viss tid (du kan ofta välja tid själv), men om du bara har den i håret kan den sitta kvar och verka aktivt hela tiden.

Effekterna – det viktigaste

Ger oljebehandling omedelbara effekter? Hur blir håret och vad kan vi förvänta oss?

Håret förändras redan vid det första behandlingstillfället. Om du vill att det även ska kännas annorlunda bör du börja med att låta oljan sitta i över natten. Tvätta sedan håret och njut av resultatet: glansigt, mjukt, återfuktat och lätthanterligt hår. Om du slutar efter en gång kommer håret återgå till sitt ursprungliga skick. Detta innebär att regelbundenhet är av yttersta vikt. Varje behandlingstillfälle gör håret starkare, reparerar det, och gör det friskare.

Håroljornas effekter skapar en lång lista fördelar:

 • håret skyddas från mekaniska skador
 • håroljor skyddar mot vädret (sol, frost, starka vindar)
 • rötterna blir starkare, vilket gör att håret blir friskare och starkare
 • håroljor motverkar mjäll och andra irriterande sjukdomar i hårbotten
 • topparna slipper vara uttorkade
 • håret blir glansigt och får volym
 • håret blir silkeslent
 • risken för statiskt hår minskar
 • håret blir mer lätthanterligt
 • håret vårdas på djupet
 • hårets färg blir fylligare och vackrare
 • du slipper håravfall
 • håret växer fortare

Misstag och hur man undviker dem.

Även fast oljebehandlingar är lätta finns det några misstag som kan sätta käppar i hjulet.

Här är en lista på vanliga misstag som du gör bäst i att undvika.

 1.  Applicering i hår som tyngts ned av kosmetika. Om du ofta använder mousse, sprej eller gel bör du tvätta håret innan du använder olja, eftersom dessa produkter täpper till porerna och hindrar oljan från att tränga in i håret.
 2.  Att välja fel olja. Var noga med att undersöka ditt hår, dess porositet, och dess allmänna skick för att välja en olja som passar det. Fel olja kan tynga ner håret eller göra det statiskt.
 3.  Du måste applicera rätt mängd olja. En tesked är perfekt för att applicera oljan i håret och hårbotten. Om du bara använder oljan i topparna räcker 2 – 3 droppar.
 4.  Olja i fett hår. Om hårbotten producerar för mycket talg blir folliklarna svaga och du drabbas av håravfall. En fet olja tynger ner rötterna. Om du har fett hår måste du tvätta det innan du applicerar oljan.

Hårets porositet hjälper oss välja olja

Vi ska välja oljor som passar hårets skick, och behöver därför veta hur dess skick definieras. Det är inte svårt att dela upp håret. Det finns tre sorters porositet: låg, mellanhög/normal och hög. Porositeten avslöjar vilket skick håret är i.

 1. Hår med låg porositet är tjockt, friskt, och har volym. Lagren ligger tätt och behöver oljor med små partiklar och mättade fettsyror. Den här sortens hår mår bra av kokosolja, Dabur Vatika, Redken Diamond Oil, Dabur Amla, och Dove Serum-In-Oil.
 2. Hår med mellanhög porositet kallas ofta för ”normalt” hår. Det är ganska tunt och torrt, absorberar vatten, lätthanterligt, och lufttorkar fort. Hår med mellanhög porositet kan vara friskt men torrt i topparna. Det kräver god omvårdnad för att inte skadas. Använd gärna dessa produkter: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kerastase Elixir Ultime, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Pure Treatment Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, Dabur Amla. De innehåller stora mängder omega 7 och 9, vilka har mellanstora partiklar som tränger in i hår trots de lätt upphöjda lagren.
 3. Hår med hög porositet är torrt och skadat hår som utsatts för behandlingar som blekning, färgning och styling. Det har ofta kluvna toppar och drabbas av håravfall. Du behöver vara noga med att sköta om den här sortens hår, och använda omega 3 och 6 för att göra håret starkare. Dessa fettsyror finns i oljor med stora partiklar, som kan tränga in i de upphöjda lagren och skydda håret. Följande kosmetiska produkter är ett bra val för dig: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kemon Actyva Bellessere Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, och Dabur Amla.

Testa hårets porositet – du behöver inte ta hjälp av en hårläkare

Vi vet redan att vi behöver granska håret för att avgöra dess porositet. Ju mer skadat, skört och svagt håret är desto högre porositet har det. Du kan enkelt utföra ett test på hemmaplan: gnid två fingrar längs hårstrået, i riktning från toppen och uppåt. Om det känns lent och mjukt är håret friskt, och om det känns strävt har det högre porositet.

Du kan även testa håret genom att lägga ett hårstrå i ett glas vatten. Vänta 5 – 10 minuter och se vad som har hänt. Om hårstrået har sjunkit har ditt hår hög porositet som snabbt absorberar vatten. Om hårstrået flyter kan partiklarna inte tränga in i håret – du har alltså hår med låg porositet. Om hårstrået sjunkit till mitten av vattnet har håret förmodligen mellanhög porositet.

Ju djupare håret sjunker, desto högre porositet.